15 Nisan 2010 Perşembe

Bütün Ojeler Yakışır mı Bana?

Dün size bloğumun adını yanlış çıkartıp bende kötü duran bir oje göstermiştim. Aslında gelen yorumlar hep aksi yönde ama ben hala “ceset eli” düşüncesini kafamdan atamıyorum. O yüzden bugün hangi renkler kimlerde daha güzel durur konusunda yazmak istedim.

Genelde renk seçimlerinde, insanları önce ten renklerine göre sarışın, esmer gibi kategorilere ayırıyoruz ama renk teorisi bununla bitmiyor. Dikkat edilmesi gereken diğer konular şöyle:

1) Sıcak/Serin: Bu ten renginden çok tona bağlı. Eğer tende sarı tonlar hakimse sıcak, pembe tonlar hakimse serin deniliyor. Eğer hangi tonda olduğunuz konusunda emin değilseniz size bir kaç ipucu:

Size krem renginden çok beyaz yakışıyorsa, bileğinizin içindeki damarlar yeşil değil mavi gözüküyorsa ve sizde altın yerine gümüş daha iyi duruyorsa serin tonlusunuz. Tam tersine, beyazdan çok krem daha güzel duruyorsa, damarlarınız yeşil gözüküyor ve altın gümüşten daha çok yakışıyorsa sıcak tonlusunuz. Eğer hala karar veremediyseniz nötr olabilirsiniz, yani ne sıcak ne de serin.

Sıcak tonlular sarı, kahverengi, turuncu, somon rengi, yeşil gibi sıcak renklerde daha güzel gözüküyor. Serin tonlular ise mor, mavi, pembe, gri, siyah, beyaz gibi serin renklerde daha iyi gözüküyor. Tabi bir çok rengin sıcak ve serin farklı tonları olabileceğini unutmayın. Mesela maviye çalan mor rengi serin tonlulara yakışırken kırmızıya çalanı sıcak tonlulara daha çok yakışıyor.

2) Parlak/Yumuşak: Ten renginizden ve tonunuzdan bağımsız olarak, eğer cildinizde kahverengi ve gri tonlar varsa yumuşak, yoksa parlak renklisiniz. Yumuşak tonlu insanlar parlak ve gözalıcı renkleri çok iyi taşıyamıyor; parlak tonlu insanlar ise yumuşak renklerle hasta ya da yorgun gözükebiliyor. Yumuşak renklere örnek olarak zeytin yeşili, yanık turuncu, bordo, kirli mavi ve tüm kahve tonları verilebilir. Parlak renkler ise çingene pembesi, kobalt mavisi, turkuaz, kan kırmızısı gibi olanlar.

3) Alçak/Yüksek Tezatlık: Bunu ben de daha yeni öğrendim. Eğer ten rengimiz ile saç ve gözlerimizin rengi arasında çok fazla fark varsa yüksek tezatlı oluyormuşuz. Buna örnek olarak Anne Hathaway verilebilir sanırım. Tam tersine, beyaz tenli, sarışın ve renkli gözlü insanlar ile esmer, koyu renk gözlü ve saçlı insanlar da alçak tezatlı oluyorlar. Yüksek tezatlı kadınlar en çok iddialı ve koyu renkler ve desenlerde daha iyi duruyormuş; alçak tezatlı kadınlar ise içinde aşırı renk farkı olmayan desenlerde.

Şimdi bunlara göre ben serin, parlak tonlu, alçak tezatlı bir beyaz tenliyim. Zaten MAC rengim de NW 15. Açık leylak renginin bende kötü durmasının ya da OPI’ın kırmızı ağırlıklı turuncusunun bende Nubar’ın sarı ağırlıklı turuncusundan daha güzel olmasının nedeni işte bu. Bu yazı sırf oje için değil, kıyafetler ve makyaj için de referans olarak alınabilir bu arada. Umarım size de yardımcı olabilmişimdir.

9 yorum:

  1. Öykü ne diyorsun canım, ne anlatıyorsun :) Bu kadar karışık mı bu işler? Ben beyaz tenliyim kırmızı oje sürerim yakışır derler. Pembe tonlarıda. Hımm ayy istediğim rengi sürerim zaten renk skalam o kadar geniş değil. Sarı-yeşil-mavi-turuncu ve bilumun diğer renkler daha uğramadı tırnaklarıma uğramazda :)

    Bu oje yakış mı bana :)) Flormar 127.

    http://i40.tinypic.com/mb4e85.jpg

    YanıtlaSil
  2. işime yarıcak bu yazı sanırım :)

    sağol paylaştığın için (:

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir yazı olmuş bu, ellerine sağlık. Ben sıcak tonluyum ve pastel renkler bana pek yakışmıyor. Fakat ben inatla tırnaklarımda onları kullanmaya devam ediyorum çünkü seviyorum. Bu nasıl bir manyaklıkla açıklanabilir ben de bilmiyorum =)

    YanıtlaSil
  4. benim mac rengim C3.
    salak bir mua bana sen aslında busun diyip NC40 verdi ama o bende biraz sarı duruyor.
    damarlarım da yeşim galiba.
    ben neyim o zaman öykü, ben kimim?
    sarı mıyım, yeşil miyim, mavi miyim, smurf müyüm?
    kendimi şaşırdım yemin ederim :)

    YanıtlaSil
  5. bir de yeni verdiğim siparişlerim şunlar, çok heyecanlıyım.
    böhühühühü beni anlayacak bir sen varsın o yüzden seninle paylaşmam lazım :)

    zoya - dovima
    nubar - peacock feathers (bunu çok merak ediyorum!!)
    china glaze - omg
    orly - cashmere cardigan
    essie - big spender

    yalnız opi'ın designer serisindeki sapphire ile china glaze omg'ın arasında fark var mıdır acaba, bunu merak ediyorum.
    çünkü swatch'lara baktığımda opi'ınkini daha çok beğendim ama artık çok geçti china glaze'i almıştım bile.
    senin bi fikrin var mı?

    nubar ve zoya'yı ise sırf meraktan aldım :)

    essie - red nouveau
    zoya - harley
    zoya - trixie
    opi - ink suede'de wishlistimdekiler.

    YanıtlaSil
  6. SÜPER SÜPER bir yazı.Ama ne olduğumu anlamam için sessiz bir ortamda anlaya anlaya okumam lazım.Teşekkürler Öykü .ECE

    YanıtlaSil
  7. Joey, iste diyorum ki bize aslinda her renk yakisir ama bazilari daha cok yakisir :) Istedigini sur tabi, ama sen bu blogta daha cok zaman gecirdikte tirnaklarina sari da ugrar, mavi de. Azimliyim o konuda, seni de kendime benzeticem :P Yakismis yakismis, yuzuk daha da cok yakismis :)

    laurel-hardy, ne demek, gorevimiz.

    JustMakeup, onemli olan zaten sevmek, pastel tonlar seviyorsan birakma derim.

    sothyz, smurf de olabilirsin, Na'vi de :) Eger NC vermisse sicak tonlu oldugunu dusunmus, ama sana fazla sari geldiyse belki de notrsundur, sonra bir de N40 dene istersen.

    Sevgiler Ece!

    YanıtlaSil
  8. sothyz, bende once davranip Dovima kapmissin, ben de yeni cikan simlilerle beraber onu da alacaktim. Ayrica Nubar almana cok sevindim, piyasada onun kadar iyi yanardoner oje yapan yok. Yalniz en az dort kat falan surmen gerekecek, sasirma, formulleri oyle. Ink Suede ise en sevdigim ojelerden biri, mutlaka al bir dahaki siparise. Cashmere Cardigan da daha denememis ojelerim arasinda.

    OMG gumus rengi, Sapphire ise mavi; daha once gosterdigim Kaleidoscope Him Out'a benziyor.

    YanıtlaSil
  9. hihihi, bi gelsin de yollarım sana fotoğraflarını.

    YanıtlaSil